Gezondheid

Propolis

Propolis, ook wel  kithars  of bijenkit genoemd, is een door de bijen geproduceerde harsachtige massa, die een antivirale werking bij hen heeft. Bijen beschikken niet over een immuunsysteem zoals zoogdieren hebben. Propolis ontstaat doordat bijen aan de knoppen van wilgen, populieren, kastanjebomen, dennen, sparren, etc. roodbruine substanties opnemen en dient dan als bouwmateriaal voor het bijenvolk.

Propolis bestaat uit een complexe mix van meer dan 300 verschillende substanties. Tot de bestanddelen behoren harsen, etherische oliën, stuifmeelpollen, bijenenzymen, mineralen en verschillende organische substanties zoals flavonoiden, fenolcarbonzuren, koolhydraten en isoprenoide. De samenstelling varieert naar leefgebied.

Het beschermt en voorkomt dat ziektekiemen het bijenvolk binnendringen. De bijen dekken de ingang naar de korf of boomholte waar ze zitten hiermee af. Indringers die gedood zijn worden met propolis en bijenwas zo ingekapseld, dat ze geen ziektekiemen meer kunnen verspreiden.

Propolis wordt sinds mensenheugenis gebruikt als natuurlijk antibioticum, het heeft een heilzame werking.

Gelee Royale

Het wondermiddel uit de bijenkorf. Dit door de werkbijen geproduceerd voedersap, wordt enkel aan de koningin en de larven die voorbestemd zijn koningin te worden, toebedeeld. Enkel door deze gelei groeit een larve uit tot koningin. Doordat de bijenkoningin groter is dan de andere bijen (zowel voedsters als darren), worden in de raten enkele cellen groter gebouwd dan de normale. De koningin legt eitjes, die allemaal hetzelfde zijn. Degene die in de grotere cellen terecht komen en gevoerd worden met deze gelee royale, groeien uit tot koningin.Geen wonder dat sinds de mensheid bijen domesticeert aan dit product magisch krachten worden toegewezen.Het bevat eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en sporenelementen en heeft een stimulerende werking op tal van lichaamsfuncties, is vitaliserend  en geeft energie. Je zou het een natuurlijke doping kunnen noemen. Voor wie het niet kent: Lees het verhaal “Royal Jelly” van Roald Dahl.